AgroMedic Cink (Zn – 35%) (5 kg)

27,50  z DDV

Zaloga: Na zalogi

Ekološki: DA

Cinkova sol v obliki cinkovega sulfata (ZnSO4), 35% Zn, topnega v vodi.
Kategorija:
Teža 5.10 kg
Namen uporabe

, , , , , ,

Cink je mikrohranilo, ki močno vpliva na količino pridelka. Potrebe po cinku so med rastlinami zelo različne. Rastline, ki potrebujejo velike količine cinka, so npr. koruza, čebula in špinača. Razpoložljivost cinka rastlinam je odvisna od pH zemlje (višji pH zavira absorbcijo cinka), delež organske snovi (organska snov olajša absorbcijo), teksture zemlje in drugih dejavnikov. Med drugim visoke količine fosforja onemogočajo absorbcijo cinka. Vloga cinka pri rastlinah je aktivacija encimov, ki sodelujejo pri metabolizmu ogljikovih hidratov in beljakovin.


UPORABA:

Oljčni nasadi, vinogradi, sadovnjaki, nasadi zelenjave, koruza…

 

DOZIRANJE:

  • Osnovno gnojenje: 50-70 kg cinkovega sulfata/ha vsakih 5 let.

S cinkom idealno dopolnjujemo zemljo od pozne jeseni do zgodnje spomladi, ko rastline mirujejo.


SIMPTOMI POMANJKANJA:

Pomanjkanje cinka se izraža med rastlinami precej različno. Pri koruzi npr. opazimo predvsem pri mlajših listih bele proge tik ob osrednji listni žili:

rf.png

Pri jablanah se simptomi pokažejo že zgodaj spomladi. Listi poganjkov so krajši in nenormalno ozki, pogosta je tudi deformacija vrhnjih listov. Pri močnem pomanjkanju cinka, se lahko pri jablanah pojavi tudi kloroza:

v.png

Pri oljkah pomanjkanja cinka brez kemijskih analiz ne moremo ugotoviti. Oljke namreč ne kažejo nobenih vidnih znakov pomanjkanja. Zadostne količine cinka pa so povezane z večjimi plodovi in večjo maso mesa. Cink naj bi preprečeval tudi prezgodnje zorenje in povečeval oljevitost sadežev.

Znaki večjega pomanjkanja cinka pri trtah se kažejo kot pomanjšani in asimetrični listi, venska kloroza in “cik-cak” rast poganjkov. Manjše pomanjkanje prizadane samo grozde. Ti so manjši, jagode na njih pa so neenakomerno zrele.

lf.png


Izdelek je dovoljeno uporabljati v ekološki pridelavi.

Slika izdelka je simbolična.